chiptune، که با نامهای موزیک چیپی (chip music) یا موزیک 8 بیتی (8bit music) نیز شناخته میشود، موزیک الکترونیکی ترکیب (synthesized) شده است که اغلب بوسیله چیپهای صوتی کامپیوترهای قدیمی، کنسولهای بازی، دستگاههای آرکِید (دستگاههای بازی قدیمی که با سکه کار میکردند)، و سایر روشها مانند شبیه سازی ساخته میشوند. در اوائل دهه 80، کامپیوترهای خانگی ارزانتر و قابل دسترستر نسبت به گذشته شدند. این امر باعث افزایش کامپیوترها و دستگاههای بازی اوراقی که بوسیله مصرف کنندگان با دستگاههای جدیدتر جایگزین میشدند گردید. تقاضا برای این دستگاههای پایین بود و پیدا کردن آنها نیز کار دشواری نبود، که همین امر باعث شد که تبدیل به روش به صرفه و قابل دسترس برای تولید صدا و خلق آثار هنری بشوند. با اینکه این سبک اغلب زیرزمینی محسوب میشود، chiptune شاهد دوران محبوبیت متوسط خود در دهه 80 میلادی بود، و بر توسعه موزیک الکترونیکی dance نیز تاثیر گذار بوده است.
سیستمهای مورد استفاده در تولید موسیقی چیپی شامل کامپیوترهای قدیمی مثل NEC PC-88، کمودور 64، MSX و آمیگا، و کنسولهایی مثل نینتندو، Game Boy و Mega Drive / Genensis بودند. این سیستمها جهش در تغییر تکنولوژی توسعه صدای بازیهای کامپیوتری به دورانی که کنسولها از چیپهای صوتی یا زیر سیستمهای اختصاصی برای تولید صدا استفاده میکردند را به خود اختصاص دادند.
عموما chiptune ها شامل امواج پایهای ساده مانند امواج مربعی و ارهای یا مثلثی، و کوبهای (پرکاشن) ساده، هستند که اغلب از روشهایی مانند پارازیت سفید (white noise) گذرانده شده از ADSR envelope، نمونههای کم کیفیت PCM (مدولاسیون کد پالس) یا FM synthesis تولید میشوند.
به دلایل بالا صدای chiptune کلاسیک از سازهای ساده، پارازیت سفید یا نمونههای کم کیفیت استفاده شده برای پرکاشن و استفاده زیاد از آرپژهای بسیار سریع برای شبیه سازی آکوردهای دارای سه یا چهار نوت در یک کانال منفرد(بنا به محدودیتهای سخت افزاری، چندین نوت باید در یک کانال قرار داده شوند) قابل تشخیص هستند.
امروزه کلمات “chip music” و “chip tune” به موسیقیای که به وسلیه چیپهای صوتی، که در سیستمهای بازی اولیه و ریز رایانهها یافت میشد، ساخته میشود اشاره دارند. کلمه “chip music” به ترکیبهای موسیقی (compositions) جدیدتری اطلاق میشود که سعی دارند به وسیله تکنولوژیهای پیچیدهتر به بازسازی صدای chiptune بپردازند.
توسعه اینترنت به موزیسینهای چیپی کمک کرده تا با همدیگر ارتباط پیدا کرده، ایدههای خود را به اشتراک گذاشته و رویدادهایی عمومی به راه بیاندازند. محبوبیت اخیر لایسنس Creative Commons در مقابل کپی رایت در صحنه موسیقی چیپ نیز به بسیاری از موزیسینها کمک کرده تا مهارتهای خود را در محیط متن باز شناخته و توسعه دهند.
لینک دانلود 10 chiptune برتر به سلیقه خودم (سایز: 270KB)
لینک دانلود 45 chiptune برتر به انتخاب بازدیدکنندگان سایت keygenmusic.net (سایز: 2.5MB)
ایول از این صداها که همیشه روی کرکها بود و نمیشد پیداش کرد. پس اسمش اینه. خیلی عالی بود.
کلی خاطره زنده شد. مرسی.
تشکر،ترجمه ی خوبی بود.
do.dorsey60@gmail.com